søndag den 28. juni 2009
Pandekager med friske jordbær
Vi plukkede en lille portion, hvorefter jeg slog en pandekage dej sammen og gik i krig med at bage dem. Skulle da lige blære mig lidt og vende pandekager i luften.
Resultatet blev helt perfekt, da Mette havde ordnet jordbærrene og givet dem en gang sukker, så de dannede en lækker lage. Tror vi må gentage sucessen en anden dag.
fredag den 26. juni 2009
En sort sort aften - Farvel til Michael Jackson
Efter sigende skulle han have fået et hjertestop og genoplivningen havde været nyttesløs.
Sidder stadig og er ramt af chok.. fatter det simpelthen ikke..
torsdag den 25. juni 2009
Marineret kylling med karry-risotto
Så i dag lagde jeg hjernen i blød, og kom op med følgende opskrift - marinerede kyllnge-overlår, med bagte løg og karry-risotto til. Det skal dog lige nævnes at nogle af ingredienserne allerede forefindes i køkkenet, så det kan være at retten reelt kom over 50 kr.
Der skal bruges følgende til 2 personer: (som vi blev rigeligt mætte af)
4 stykker overlår fra kylinger
5 løg
1 fed hvidløg
100 gr. risotto ris
1 lille dåse majs
1 dl. hvidvin (Har en billig flaske liggende på køl, som kun bruges til madlavning)
5 dl. bullion (Brugte hønsebullion i dag)
Olie
Karry
Timian
Merian
Salt & Peber
Kyllingstykkerne renses og vendes i en marinade lavet af olie, hakket hvidløg, timian og merian. Herefter lægges de i et fad, sammen med 4½ løg, der er skåret i kvarte. (Det sidste halve løg, hakkes fint og bruges i risottoen)
Der kværnes lidt salt og peber ud over og der hældes en skvæt vand ved, og så skal det ellers bare have ca. en time i ovnen ved 200 grader, gerne med lidt grill de sidste 10 min for at skindet bliver sprødt.
Når kyllingen har fået ca. en halv time, så startes der på risottoen. Der hældes olie i en gryde, så det rigeligt dækker bunden. Herefter hældes det halve hakkede løg i, og når det er blevet gyldent, så tilsættes risene. Efter et par minutter så tilsættes der vin, lidt ad gangen når risene har absorberet væsken. Når risene har optaget al vinen, så tilsættes bullionen, igen lidt efter lidt, så risene suger al væsken. Der tilsættes karry efter behag, mens risene stadig opsuger væsken. Efter ca. 20 min, hvor der er omrøring med jævne mellemrum, skulle risene gerne være færdige.
Risene skal lige stå og trække lidt inden serveringen. Vi valgte at drikke en god frisk hvidvin til, der stod i god kontrast til de søde løg og de lidt krydrede ris.
onsdag den 24. juni 2009
Nordens Amalfi?
Udflugten vakte minder til vores tur til Italien i foråret. Der må vi ned igen, når det er til at tage en dukkert i det klare vand.
Vallø og Tryggevælde Å
Herfra kørte vi langs vandet op mod Køge. Det må siges at være en tur der kan måle sig med Strandvejen i København, hvis man vil kigge på store huse, lækre biler og både. Lige før Køge, drejede vi ned mod Vallø Slot. Her findes en masse flot natur, der veksler mellem frodige marker og kølige grønne skove. Selve slottet er også et besøg værd - især slotsparken der er rig på både dyre- og planteliv. Der fik vi både hilst på gæs, deres gæslinger samt på hejren.
Efter den hurtige visit på Vallø, kørte vi ud over landet og ned til et af mine favorit steder på Sjælland. Den øvre del af Tryggevælde Å, hvor vi gik en lille tur i skoven og nød naturen og al dens skønhed.
Fra åen, fortsatte vi hjemad, ud over landet, hvor vi nød det gode vejr og den smukke natur.
onsdag den 17. juni 2009
Kan ænder komme i overgangsalderen?
Fiskeklar
Det er købt med øje for lidt å-fiskeri, da jeg netop har meldt mig ind i Sportsfiskerklubben Næstved, der har nogle gode stykker af Susåen, samt Saltø Å, som man så frit kan benytte. Vil gerne ud at se om der ikke skulle være en god gedde eller en fin ørred der vil bide når ferien nærmer sig. Men starter nok lidt blidt ud med fiskeri efter fredfisk og aborrer.
Så kan jeg også hygge mig med lidt fiskeri på de lune sommeraftener, hvor der normalt ikke sker så meget ved stranden rent fiskemæssigt. Glæder mig allerede!!
søndag den 14. juni 2009
Møn
Fra broen kørte vi direkte til Stege hvor vi spiste frokost. Herfra gik turen ned mod Liselund Slot, hvor vi tilbragte et par hyggelige timer. Vi var enige om at kørehjemad, men havde ikke helt besluttet os for den præcise vej. Da vi havde rundet Møns Klint og Stege endnu en gang, besluttede vi os for at køre via Kalvehave hjem. Dette blev dog pludseligt ændret da vi kom forbi en sidevej vi før havde tænkt over hvad gemte. Så vi drejede mod Store Lind og her fandt vi skiltet, som virkelig pirrede min interesse - en pil med teksten "Kong Asgers Høj".
Så bilen blev sat i fart mod denne destination, som viste sig at ligge midt ude på en mark. Udsigten fra højen var dog ikke mindre end fantastisk, da man har fuldt udsyn over broen til Kalvehave og hele Stege Bugt.
Efter en kort visit ved højen, så kom alfaen igen på arbejde og turen gik over Bogø og Farø, for igen at føre os ud på de små landeveje mellem Vordingborg og Næstved.
Ølanmeldelse - Badger England's Gold - 5/6
Øllen har en meget frugtagtig duft, som er det første der rammer ens sanser. Denne ravfarvede Ale ikke bare dufter af frugt, men den smager også ret kraftigt af søde frugter og havde en snert af rosenblade.
Vi blev hurtige enige om at denne øl egner sig bedst til at blive drukket uden tilbehør og gerne halvkold på en varm sommerdag, da den er ekstremt frisk og læskende. Dermede står den i skarp kontrast til "First Gold", som var langt bedre til en solid gang kødmad.
"England's Gold" får et meget pænt 5-tal, da det er meget forfriskende øl, der stadig levner plads til fine smagsnuancer, men samtidig ikke virker alt for tung og doven. Jeg kan dårligt vente med at smage på de andre øl i serien.
fredag den 12. juni 2009
Ølanmeldelse - Badger First Gold - 4/6
Efter øllen var blevet skænket, var aromaen ikke så gennemtrængende som man kunne have forventet, da etiketten lovede smagsoplevelser af både appelsin og krydderier. Faktisk var der stort set kun den velkendte duft af malt og humle, som i hvilken som helst anden øl.
Ved første smagsindtryk var den en smule bitter og tung i det, helt uden den friskhed, som man måtte forvente appelsinerne ville bidrage med. Valget af måltid til denne øl var måske heller ikke helt gennemtænkt, da jeg havde lavet risengrød, hvor sødmen fra sukker og kanel, stod i skærende kontrast til øllen. (Der er nok en grund til at man normalt vælger hvidtøl som ledsager til risengrød)
Hvis middagen i stedet havde stået på en solid steg eller anden god gammeldags mad, så tror jeg at denne øl var kommet væsentligt mere til sin ret og sikkert ville have hentet et point mere.
Den samlede vurdering bliver til et 4-tal, da øllen i sig selv er ganske velsmagende, dog er det ikke en øl som kan indtages i større mængder, da den ganske enkelt vil føles for tung. Det skal siges at øllen viste noget mere sødme, da risengrøden var fortæret og øllen blev nydt i sofaen, så alt i alt sniger den sig op på et lille 4-tal.
Jeg ser frem til at prøvesmage de næste øl fra samme bryggeri, bl.a. "England's Gold", "Firsty Ferret" og ikke mindst "River Cottage Stinger", som er en økologisk øl udviklet i samarbejde med Hugh Fearnley-Whittingstall. Han er manden bag tv-programmet "The River Cottage" og har tilmed også leveret en del af råvarerne til denne specialøl.
torsdag den 11. juni 2009
Øvre Suså
Først krydsede vi en lille bro uden for Aversi. Der kunne man lige ane en gangbro, som det sikkert er lodsejeren har bygget.
Herfra slog vi et smut op på Haslevvej, men drejede hurtigt fra igen, da vi nåede Sneslev. Ved Horsetofte krydsede vi igen Susåen.
Da klokken var ved at være mange og Mette havde en "aftale" derhjemme med nogle muffins og en kage der skulle bages, så satte vi iegn kursen mod Næstved.
onsdag den 10. juni 2009
Kongskilde Friluftsgård
Nogle af de bedste minder fra min skoletid omhandler også Kongskilde Friluftsgård, hvor vi var på lejrskole. Her gik tiden primært med vandreture og fiskeri i søerne. Det var faktisk her min interesse for fiskeri blev grundlagt.
Selve gården fungerer som vandrehjem, men der er også naturvejledning herude, fuldt udstyret med ferskvandsakvarie som viser livet i de omkringliggende søer. Lige ned til gården ligger Møllesøen, som i sig selv er et besøg værd med sine åkander og rige dyreliv. Til de fiskeinteresserede kan jeg oplyse at man frit må fiske i søen, så længe man har løst "normalt" fisketegn og holder sig inden for det område der er angivet på de opsatte skilte. Jeg ved af erfaring at søen huser både gedder, aborrer, skaller og en række andre fredfisk.
Fra Friluftsgården kan man via et veludbygget stisystem gå ned til Tystrup-Bavelse Søerne. Hvis man har energien, kan man endog tage turen hele vejen rundt.
Hen over sommeren bliver der afholdt markeder ind imellem, så her vil vi helt sikkert slå vejen ind forbi.
søndag den 7. juni 2009
Turen går til Dronningmølle
Det lange første træk forgik på motorvejen, hvor den danske sommer viste sig fra sin lunefulde side med heftige byger, efterfulgt af strålende sol. Turen forløb planmæssigt, og da vi nærmede os Dronningmølle, begyndte skiltene med "Loppemarked" af dukke op. Så vi kiggede nærmere på et par stykker og fik da en del ting med hjem i bilen.
Da vi havde set nok, trillede vi det sidste stykke ned til sommerhuset hvor fødselsdagen blev holdt. På vejen kørte vi bag denne lækre MG, hvis ejere nød at regnbygerne var blevet afløst af solen, så de kunne køre "topløse".
Vi blev vel modtaget i sommerhuset, hvor den stod på lækkert hjemmebag - boller, hindbærroulade og citronsandkage. Med godt fyldte maver begav vi os ud på en mindre gåtur, der bragte os ned forbi stranden og den hyggeligste lille sø. Den skulle efter sigende huse en pæn bestand af både aborrer og gedder, så det kan være fiskestangen skal luftes, næste gang vi er på de kanter. I dybet skulle der endvidere være et tårn, fra dengang der lå et teglværk på området.
På vejen tilbage til sommerhuset besøgte vi "Nissehuset", hvor vi fandt nogle søde glas der også skulle med hjem. Det var vi ret enige om, da jeg især er glad for de franske liljer der var i glasset.
Resten af aftenen stod på lækker grillmad og hygge. Til maden var radioen indstillet på P3, så vi alle kunne følge med i fodboldkampen, hvilket er noget mere nervepirrende end at se den i fjernsynet, da man ikke selv kan se hvor store chancer holdene tilspiller sig, men man må tage kommentatorens ord for det. Udfaldet kunne der ikke sættes en finger på, så det løftede stemningen endnu mere.
Vi havde som sådan besluttet at turen hjem skulle ske ned over Esrum, da jeg længe har ønsket at se både klosteret og Esrum Sø. Klokken blev dog mange inden vi kom afsted, da vi sad og hyggede med kaffe og dessert, så turen til Esrum må vi foretage en anden dag. Det ser jeg meget frem til. Vi slår jo nok snart turen forbi Dronningmølle igen og så må vi se på området der.
fredag den 5. juni 2009
På farten..
I dag summede det af liv hen over åen. Det virkede som om, at netop i øjeblikket klækkes alle de flue- og myggelarver som er er blevet lagt i foråret. Åens fisk nød godt at dette og boltrede sig lystigt i overfladen, mens de mæskede sig i de flyvende indsekter. Flere gange sprang småfisk ud af vandet og slugte grådigt de sagesløse myg. Hvem der dog havde medbragt fluestangen og ikke mindst havde fisketegn til denne pragtfulde å, da der nok skulle gemme sig en ørred i dybet. Efter en kort pause gik turen videre ned til Vrangstrup Kirke hvor Ringsted Å løber ud i Susåen.
Turen gik videre ned mod Næstved, hvor vi igen gjorde holdt, denne gang på Fuglebjergbro, hvor Bavelse Sø går over i Susåen. Her var billedet det samme - masser af liv i luften og fisk der væltede rundt i overfladen for at spise sig tykke i de myriader af liv der summede over vandet.
Et kort stykke fra Fuglebjergbro ligger et af mine absolutte favorit steder - Gunderslevholm Kirke og broen som krydser Susåen lige neden for kirken. Her er simpelthen så ufatteligt idyllisk og roen sænker sig med det samme i sindet. Sjovt nok går vores kørerture ofte forbi her, selvom det ikke er planlagt. Vi er blevet enige om at alle veje må føre til Gunderslevholm. Herfra kan turen både gå til Holløse eller ind gennem den nærliggende skov via Petersmindevej.
I dag brugte vi mulighed nr. 2 og kørte igennem skoven, da vi begge mente at der skulle befinde sig et grantræ, hvorpå der er hængt en masse reflekser. Dette viste sig dog ikke at holde stik, eller også havde træet tager rødderne på nakken og var stukket af - væk var det i hvert fald. Det kan også være at vi kiggede det forkerte sted. I stedet faldt vi over et "verjsvin", som ville pryde ethvert landsted med respekt for sig selv. Sådan en grisebasse må vi anskaffe os, når tiden kommer og vi får landstedet.
Vi besluttede os for at vende snuden hjemad, da vi opgav at finde træet med de gode reflekser. Turen tog os over de små veje, men inden vi ramte hovedvejen mod Næstved nåede Mette at få hilst på et par køer, som åbenbart ikke havde megen pli - de gad i hvert fald ikke at stå model, så de stak af over marken i fuld fart. Vi drejede hurtigt fra hovedvejen og kørte ned over Saltø til Karrebæk, hvor møllen tog imod os med åbne vinger. Den må vi tilbage og kigge nærmere en anden dag, da solen forsvandt i horisonten og mørket begyndte at trænge sig på.